Vammaispalvelut

Kelan taksimatkojen tilaaminen muuttui 10.12.2014.
Lue tarkemmin tiedotteesta »


Järjestöjen Sosiaaliturvaopas 2016

Opas on päivitetty, avaa se  TÄSTÄ.

______________________________________________

Kuulumisia KELA-kuljetuksista

Kela-matkojen muutokset 1.1.2016 alkaen
 
Hallituksen esityksen mukaan matkakorvausmenoista tulee edelleen säästää 25 miljoonaa euroa. Säästöt saadaan toteutettua korottamalla omavastuuosuuksia ja tehostamalla taksimatkojen yhdistelyä.
 
Sairausvakuutuslain (1224/2014) mukaan korvattavien matkojen omavastuuosuudet ovat alkaen 1.1.2016  seuraavat:
  • yhdensuuntaisen matkan omavastuu on 25
  • vuotuinen omavastuu (nk. matkakatto) on 300
  • taksimatkojen korotettu omavastuu on 50
Jos asiakkaalla on oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan, taksi tilataan alueen keskitetystä tilauspalvelusta 0100 84000. Tällöin asiakas saa matkakorvauksen heti taksissa ja maksaa matkastaan vain 25 omavastuuosuuden.
 
Muualta kuin keskitetystä tilauspalvelusta tilatusta matkasta asiakas maksaa kaksinkertaisen omavastuun, eli 50yhdensuuntaiselta matkalta. Tällöin asiakas maksaa koko matkan hinnan kuljettajalle, ennen kuin hän voi hakea korvausta Kelasta.
Korotettu omavastuu 50 ei kerrytä asiakkaan vuosiomavastuuta eli ns. matkakattoa. Tämä omavastuu vähennetään asiakkaan korvauksesta aina, vaikka matkakatto olisi täyttynyt muiden, esimerkiksi keskitetystä tilauspalvelusta tilattujen tai omalla autolla tehtyjen matkojen omavastuuosuuksista.
 
Matkojen yhdistely
Kelan korvaamia taksimatkoja yhdistellään aina, kun se on tarkoituksenmukaista ja kun asiakkaan terveydentila mahdollistaa yhteiskuljetuksen.Mikäli asiakas ei pysty matkustamaan yhdistellyssä matkassa, tulee yksinmatkustamisesta esittää terveydenhuollosta todistus SV 67 Todistus matkakorvausta varten.
 
Vakiotaksiasiakkuus
Kelan vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus muuttui 1.1.2016 alkaen vaativaksi kuntoutukseksi.
Kelan korvaamien taksimatkojen kannalta tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että
  • uudet vakiotaksiasiakkuudet myönnetään yksilökohtaisen harkinnan perusteella, eikä sitä kuitenkaan saa sosiaalisin perustein
  • vanhat vakiotaksiasiakkuudet jäävät voimaan toistaiseksi
  • vakiotaksiasiakkuuden saavat edelleen alle 16- vuotiaat lapset sekä vaikeasti sairaat lapset, joiden hoito on keskitetty keskus- tai yliopistosairaalaan
  • vakiotaksiasiakkaiden matkoja voidaan yhdistellä, kuten SVL:n 4 luvussa säädetään
Vakiotaksiasiakkaan matkaan ei yhdistellä muita asiakkaita silloin, kun terveydenhuolto on antanut asiakkaalle oikeuden yksinmatkustamiseen lomakkeella SV 67 Todistus matkakorvausta varten. Erillistä todistusta yksinmatkustusoikeudesta ei edelleenkään tarvita
  • alle 16- vuotiaalle yksin matkustaville lapsille tai vaikeasti sairaille lapsille, joiden hoito on keskitetty keskus- tai yliopistosairaalaan.

Päivitetty 12.1.2016
_______________________________________________________

Kuulumisia kuljetuspalveluista

Helsinki

UUSI Helsingin Matkapalvelun asiakasopas (27.1.2016)

Tällä palstalla tiedotetaan Helsingin kuljetuspalveluiden MPK:n
käyttäjille uusista asioista ja muistutetaan vanhoista.
__________________________________________________

Käsi- tai sähkökäyttöisellä pyörätuolilla (mukaan lukien sähkömopedit) kulkeva matkustaja voi aina matkustaa metrossa, lähiliikenteen junissa ja Suomenlinnan lautalla ilman lippua (5.10.2015).

Vammainen henkilö, joka ei kykene yksin liikkumaan eli tarvitsee joukkoliikennettä käyttäessään mukaansa saattajan, voi hakea oikeutta saattajaan.  HSL:n OIKEUS  SAATTAJAAN  KANTAKORTTI oikeuttaa vammaisen henkilön ja saattajan maksuttomaan matkaan. Oikeus saattajaan kantakortin hakemisesta löytyy tietoa HSL:n nettisivuilta  https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/alennusliput/oikeus-saattajaan.

HSL:n matkalippujen alennus on 50 % niille, jotka saavat Kelan täyttä takuueläkettä. Alennuksista voit lukea  lisää em. linkin kautta. Hakemus on vietävä ja haettava henkilökohtaisesti HSL:n palvelupisteestä.

Helsingin kuljetuspalvelut MPK:n asioita:

Huom: Mpk-asiakkaan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä aina sitä pyydettäessä. 

Uudet kaupunkikortit on toimitettu asiakkaille ja uusittu asiakasohje toimitetaan kaikille lähiaikoina.

Omavastuu on 1.1.2016 alkaen 2,70 € Helsingin sisäisillä matkoilla ja naapurikuntien alueella 5,50 €.

Omavastuu maksetaan autossa ja siitä on asiakkaan pyytäessä annettava kuitti.

Muista päivittää omat tietosi (profiili) AINA sosiaali- ja terveysviraston vammaisten sosiaalityön kautta!

Mikäli tarvitset enemmän kuin 18 matkaa/kk, lisämatkoja voi hakea perustellen sosiaali- ja terveysviraston vammaisten sosiaalityöstä.

Voit säästyä puhelinkuluilta tilaamalla matkan sähköpostilla seuraavasti:

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTI OSOITTEESEEN  

Viestin aihe:  TILAUS / SUKUNIMI ETUNIMI

Viestiin on kirjoitettava seuraavat asiat:  tilaajan nimi, lähtöosoite, määränpää osoite, toivottu lähtöaika tai perille saapumisaika, matkustuspäivämäärä, muiden matkustajien lukumäärä, tarvitaanko max. 10 min pysähdys matkalla, onko kyseessä asiointi-, työ- tai opiskelumatka, onko apuvälineitä tai esim. koira mukana.

Sähköpostitse tilatun matkan tilausvahvistus lähetetään tilaajan sähköpostiin.

Matkan voi tilata myös TEKSTIVIESTILLÄ lähettämällä viesti numeroon 046 851 0973.  Viestiin kirjoitetaan tilauksen tiedot kuten sähköpostitilauksessa.  Tilausvahvistus tekstiviestinä tilaajan numeroon.

Tolppalupa myönnetään paluumatkalle silloin, kun paluumatka lähtee lentokentältä, satamasta, teatterista, konsertista tai muusta ruuhkaisesta paikasta tai ennalta vaikeasti määriteltynä aikana. Tolppalupa on pyydettävä mpk:sta aina ennen matkaa esim. menomatkaa tilatessa.
Tolppaluvan saatua auton voi tilata vapaasti miltä tahansa palvelun tarjoajalta. Käytetyn auton numero on ilmoitettava tilauskeskukseen matkan jälkeen esim. seuraavaa tilausta tehdessä.

Kaikki MPK:n asiakkaat ovat saaneet Helsingin Matkapalvelun asiakasohjeen, josta  löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja siksi asiakasohjeen lukeminen uudelleen voi olla hyödyllistä.

Uusi asiakasohje valmistunee pian ja se toimitetaan kaikille mpk-asiakkaille.

Palautteen antaminen puhelimitse 09-23123002, sähköpostilla helsinginmatkapalvelu(@)hel.fi .

kuljetuspalveluterveisin
Kirsi Maaskant

(teksti päivitetty 7.9.2016)  

 

 

Espoo

Kuljetuspalvelun asiakasmaksu muuttui 1.1.2014

Espoon kaupunginhallituksen hyväksymän asiakasmaksutaksan mukaisesti vaikeavammaisten kuljetuspalvelun asiakasmaksu on kulloinkin voimassa olevan joukkoliikenteen sisäisen yksittäisen lipun hinnan verran.  Tämä tieto on mennyt kaikille asiakkaillemme heidän päätöksensä mukana.

HSL:n lippuihin tuli korotus 1.1.2016 alkaen, jolloin myös vaikeavammaisten kuljetuspalvelun omavastuuosuus muuttui ja on ollut vuoden alusta  3,20 euroa/yhdensuuntainen matka.

Teknisten ongelmien takia muutos oli takseissa nähtävissä vasta helmikuun loppupuolella.

Lisätietoa Espoon Vammaispalvelut
ja kuljetuksista täältä

(teksti päivitetty 21.1.2016)

Vantaa

Vantaan kuljetuspalveluista saat tietoa Vantaan sivuilta.